Lean spil og øvelser

I Flexkom har vi udviklet en række spil og øvelser til brug i Lean. De har en varighed fra 5 minutter til ca. 2 timer.

Lean spil/øvelser er en god måde, at få ledere og medarbejdere i en organisation til at se og forstå principper og værktøjer i Lean. At se og høre om Lean fra Powerpoints kan være godt og givende, men at få læring igennem fingrene og konkrete resultater virker mange gange bedre. Desuden husker alle spillene, men glemmer hurtige de farverige Powerpoints.

I Flexkom bruger vi spillene på kurser, workshops mm. Husk at alle spillene kan tilrettes til netop jeres ønsker og behov.

Kort introduktion til vores spil og øvelser

Nedenfor en kort intro til nogle af vores spil og øvelser.

Kontakt Flexkom for yderligere information om hvilket spil der er egnet til at forbedre effektiviteten i netop din organisation.
 

Præsentations-videoer:

Lean Administration spil:
Lean spil administration

Lean Produktion spil:
Lean Produktion spil

Lean spil 5S og standardisering:
Lean spil 5S og standardisering

Lean Administrationsspil - IT-afdeling - "Spildtid"

Vi har udviklet et spil, hvor vi har stor fokus på at finde "det lavthængede spild" i administration. I Lean er der meget fokus på at skabe flow, men i administrative processer er vi sjældent klar til en forkromet snak om takttider, udjævning af tider og flow. Der er ofte meget spild, som bør fjernes før vi går i gang med den "tungere optimering". I spillet trænes deltagerne i at se spild og de ser resultatet at af fjerne spild. Både når det gælder kundeservice og effektivitet, men også når det gælder trivsel og arbejdsmiljø. I spillets sidste runde inddrages flow og her ses fordelene ved at fjerne flaskehalse og udjævne arbejdsbelastningen.

Lean spil - administration

Præsentationsvideo (8:17 min.):
(hvis du ikke kan se videoen - så klik her for at se på YouTube)

Lean Administration Spil

Lean Administrationsspil - Administration i en produktion. Samme formål, varighed osv. som ovenstående spil. Dette spil er blot afdelinger i en produktionsvirksomhed. Her finder du eks. planlægning, logistik, salg, produktion osv. Leverancerne i dette spil er LEGO-modeller.

Lean Produktionsspil - "Byggeflow"

Vi har udviklet et simpelt - men stadig meget effektfuldt - Lean spil til illustration af de vigtigste Lean principper i et ordreflow. Ved hjælp af simple LEGO-modeller illustreres fysisk flow, reduktion af spild, skabelsen af flow ved hjælp af udjævning af cyklustider og kanban lagerstyring. Spillet er baseret på simple LEGO-modeller og kræver derfor ikke fikse fingre for at kunne gennemføres. De simple modeller betyder samtidigt, at deltagerne ved hvert spil vil producere 30-72 emner, hvilket på optimal vis illustrerer Lean værktøjerne. I spillet skabes markante forbedringer, samtidigt med at det er sjovere både at være leder og medarbejder.

Lean spil - produktion - flow spil

Præsentationsvideo (5:45 min.):
(hvis du ikke kan se videoen - så klik her for at se på YouTube)

5S spil

Et simpelt spil, hvor man i små grupper bygger en Lego model. Undervejs ændres forudsætningerne og både tid, kvalitet og trivsel forbedres.

Spillet kan bruges til både administration og produktion. I administration symboliserer LEGO-klodserne filer, emails, informationer, kolleger, papirer på skrivebordet osv. I produktion symboliserer de materialer, hjælpematerialer, trucks, værktøjer, papirer osv.

Lean spil - 5S og standardisering

Præsentationsvideo (3:02):
(hvis du ikke kan se videoen - så klik her for at se på YouTube)

Standardiseringsspil

Vi bruger ovenstående 5S spil og har også andre spil, som viser effekten af at have gode procedurer og standarder.

Kaizen-øvelse

Vi har en simpel Kaizen-øvelse til at illustrere løbende forbedringer.
Kan bruges både til administration og produktion.

Toyota Kata øvelse

Vi har også spil til illustration af styrken ved Toyota Kata - det helt nye inden for Lean!

 

Standarder

Vi har også en anden øvelse om standarder. Den handler mere om, hvilken form for standarder der er bedst - visuelle eller beskrevne. Deltagerne deles op i min. 2 hold. Den ene halvdel får nogle Lego-klodser og en visuel standard for at bygge. Den anden får også Lego-klodser og en beskrevet standard. Hvilket hold klarer sig bedst?

Enkeltstyksproduktion - både i administration og produktion

Vi har også et par små øvelser til illustration af styrken ved enkeltstyksproduktion. Både når det gælder administration (kuvertøvelse) og produktion (LEGO-modeller).

 

Små øvelser

Vi har også kommunikationsøvelser og andre 5S-øvelser.

Skal vi kontakte dig?

Udfyld vores kontaktformular på 1 min. - så ringer vi dig snarest op.
Kontaktformular >

Behov for Lean uddannelse?

Flexkom Lean Akademi har Yellow, Green og Black Belt.
Oversigt over Lean uddannelser >